Fyra tips för att hitta jobb

Just nu är det många som söker jobb. Om du är långtidsarbetslös kan det kännas riktigt svårt att hitta ett jobb. Men det finns jobb och det finns också saker som du kan göra som underlättar för att du ska få ett jobb. Här kommer fyra tips som hjälper dig framåt i livet.

Vara arbetslös

Vi behöver ha ett arbete både för vår ekonomi och för att vi ska må bra. Ett arbete innebär så mycket mer än bara pengar på kontot. Det innebär en möjlighet att få vara en del av en arbetsgemenskap, få lösa intressanta problem, göra spännande saker och utvecklas som person. Att vara långtidsarbetslös tär verkligen på både den psykiska hälsan, det sociala livet och ekonomin. Men det finns alltid en väg framåt.

1# Platsbanken

Som arbetslös söker du naturligtvis jobb på Platsbanken flera gånger i veckan. För att lättare hitta ett jobb kan det vara klokt om du utökar dina sökkriterier. Även om du har en specifik utbildning eller erfarenhet från en särskild branschen, så är det smart att se på alla jobb som finns i din kommun. Kolla även på närliggande kommuner. Du kan också leta efter jobb som du kan utföra hemifrån, som telefonförsäljare och mötesbokare.

2# Pendeljobb

Förutom att utöka dina sökkriterier när du letar jobb, kan det också vara smart att titta på pendeljobb – även om du har familj. Idag är det många som pendlar till ett jobb långt hemifrån, särskilt inom gruvbranschen. Tanken på att åka till en gruva i nordligaste Norrland kan kännas lite jobbigt, men jobben är ofta välbetalda. Schemamässigt innebär det att du antingen jobbar varannan vecka/tio dagar i sträck och sedan är ledig en längre tid, eller att du jobbar måndag till torsdag. Om du är långtidsarbetslös kan det faktiskt vara klokare att ta ett pendlingsjobb ett tag, då det alltid är lättare att söka jobb när man väl har ett jobb.

3# Sök upp företagare

Hur många företagare har du sökt upp i din hemstad? Eller i grannkommunen? Många företagare föredrar att anställa personer som de har träffat personligen eller fått rekommendationer om. Det finns många jobb som inte ens läggs ut på Platsbanken eller någon annan arbetssajt. När du söker upp ett företag och berättar att du söker arbete, så visar du att du är en aktiv person. Det underlättar alltid. Det kan ge dig möjlighet att få ett deltidsjobb eller hoppa in ibland – bra vägar in in på arbetsmarknaden.

4#Goda vanor

Under tiden som du är arbetslös är det mycket klokt att du håller dig i form. Du har ju faktiskt tid att gå ut och röra på dig och att laga hemmalagad hälsosam mat. Skapa ett dagligt schema. Gå upp tidigt på morgonen och ha inplanerade aktiviteter samt se till att du håller dig i form. Du kommer må psykiskt och fysisk bättre, men faktiskt också vara mer intressant när arbetsgivare träffar på dig.

Related Posts