Det är många som drömmande tänker på vad de skulle göra om de vann en miljon, istället för att planera hur de verkligen kan förbättra sin ekonomi och faktiskt spara ihop till miljonen.

Från dröm till verklighet

Vill du få bättre ekonomi måste du sluta tänka på vad du skulle göra om du hade pengar och istället tänka på hur du ska förbättra din ekonomi. Naturligtvis påverkar storleken på din lön dina initiala möjligheter att spara, men dina ekonomiska vanor, din attityd och ditt tankesätt har mycket större påverkan. Det spelar ingen roll hur mycket pengar du tjänar i månaden, om du inte investerar och spara dem och medvetet betalar av på dina lån. Om du har 25 000 kronor i månaden eller 75 000 kronor i månaden, så får du bättre pension med en högre lön, men om pengarna bara trillar genom fingrarna så är det ju faktiskt sak samma.

Börja spara

Det första du behöver göra är att spara ihop till ett bra grundkapital att ha på banken för regniga dagar. Hur mycket du ska spara ihop beror på din ekonomiska situation. Det klokaste är att ha minst tre till sex månadslöner på kontot. Om du har dålig ekonomi kan det kännas som ett oöverstigligt berg att spara ihop så mycket. Då kan det vara klokare att bara spara ihop 10 000 kronor som backup och börja därifrån. Det viktigaste är att du börja spara. När du väl har börjat spara kommer du lättare att kunna spara ihop mer.

Börja investera

Genom att ha sparat ihop ett grundkapital har du pengar när det händer något eller du ska köpa en särskild sak. När du däremot investerar pengar, så börjar pengarna att växa. Därför är det viktigt att du kommer igång med ditt investerande så snabbt som möjligt. Börja läsa Dagens Industri, böcker om privatekonomi och investeringar, så att du lär dig mer om aktier och fonder. När du investerar dina pengar får du en ränta-på-ränta-effekt. Låt oss säga att du har investerat 20 000 kronor i aktier. På ett år växer dessa aktier med tio procent. Tio procent av 20 000 är 2000 kronor. Dessa 2000 kronor har du tjänat utan att du behövt göra någonting alls: skön passiv inkomst. Tänk dig då om du har 200 000 kronor istället: det blir 20 000 kronor på ett året i passiv inkomst.

Related Posts